Eerste Les

Integrated Development Environment (IDE)

Dit was de eerste echte kennismaking met het vak Development. Wat is een IDE, wat is het verschil tussen een IDE een Tekst-Editor, en wat kan je verder met een IDE. Allemaal vragen die aan ons werden gesteld. Op onderzoek dus!

Met een tekst editor kun je tekst schrijven en bewerken. Dit kan in een IDE ook, aIleen kun je bij een IDE de code compileren, debuggen, automatisch invullen van code, omschrijven van foutmeldingen en ga zo maar door.
Een tekst-editor is een wat simpeler programma omdat deze een breder perspectief heeft qua bewerken van tekst. Een IDE kan maar één programmataal controleren.

Eigen IDE

De IDE waar ik in werk is Brackets. Ik gebruik dit programma al op werk, vandaar dat ik het zelf ook heb geïnstalleerd. Vergeleken met andere IDE, die ik heb gezien bij andere studenten, is Brackets qua uiterlijk redelijk hetzelfde. Je kunt verschillende thema’s installeren, met verschillende lettertype, kleuren en achtergronden. Ook kun je meerdere vensters openen en naast elkaar zetten. Hierdoor is het mogelijk om aan meerdere stukjes codes te werken.
Na wat verder onderzoek te hebben gedaan bij docenten en mede-studenten ben ik tot de coclusie gekomen om Visual Studio Code te gaan gebruiken. Even wennen, maar het bied een stuk meer mogelijkheden (bijvoorbeeld het grote aanbod aan extensies!).

Welke Local Server?

Ik heb nog niet eerder met een local server gewerkt, vandaar dat ik er nog geen had geïnstalleerd. Op aanraden van enkele docenten heb ik MAMP geïnstalleerd. MAMP is een local server dat iets meer functies heeft dan bijvoorbeeld XAMPP.

Proof Of Concept

Welke POC heb ik gedaan?

Ik heb een aantal POC’s gemaakt:
- Flexbox gemaakt met ‘justify-content’ en ‘display: flex;’
- Flex-items gegroepeerd met ‘order’
- Margins gemaakt met ‘flex-basis’
- Wrappen (responsive gemaakt) met ‘flex-wrap: wrap;’

Hoe heb ik dat gedaan?

Aan de hand van een tutorial voor beginners (kijk hier) heb ik op internet (een website waar je LIVE kan coderen) de stappen gevolgd en de aanpassingen gedaan.

Reflectie

In het begin keek ik een beetje op tegen Development. Dit omdat ik nog niet heel veel ervaring hem op dit gebied, het wel beter wil maken, maar bang ben dat het te snel te moeilijk wordt en dat ik het niet bij kan benen. Daarom schuif ik soms werkzaamheden vooruit en stel ze uit. Echter zet Lisette me wel aan het werk door steeds bij me te komen kijken. Dit helpt me wel om echt aan de bak te gaan.
Met deze nieuwe tool (Flexbox) hoef ik niet heel de tijd met div’s te werken, waar ik 100 verschillende classes moet aanmaken omdat bij elke box de padding anders moet. Ik denk dat mijn ‘workflow’ door de Flexbox wat wordt verbeterd waardoor ik natuurlijk weer efficiënter kan werken!