Interview & Analysis

Wat heb ik gedaan?

Interview

Als eerst heb ik het interview voorbereid. Dit heb ik gedaan door eerst op te schrijven wat ik uit het interview wil halen. Waar luisteren de personen van 14 – 25 jaar tegenwoordig naar qua muziek, en vooral hun reden waarom ze dit luisteren. Wat spreekt je aan bij een bepaalde artiest?
Ook heb ik samen met mijn proftaakgroep alle vragen opgesteld die we willen stellen aan een persoon die behoort tot de doelgroep. Dit hebben we samen afgesproken zodat we in de toekomst makkelijk de antwoorden kunnen vergelijken.

Ook moet ik, als interviewer letten op hoe het gesprek verloopt. Denk bijvoorbeeld aan het correct stellen van de vragen (dus niet iemand woorden in de mond leggen), doorvragen op antwoorden die de geinterviewde geeft (deze antwoorden zijn vaak het interessantst), het gesprek niet ongemakkelijk laten worden, en samenvatten als de geinterviewde klaar is met antwoord geven.
Een hele waslijst dus.

Interview Analysis

Vervolgens kwam de volgende opdracht aan bod. Het analyseren van onze resultaten van de gehoude interviews. Dit hebben we gedaan door middel van een Affinity Map. Deze Map bestaat uit de vragen die gesteld zijn, met daaronder alle antwoorden. Onder alle vragen (en dus antwoorden) hebben we het meest voorkomende antwoord opgeschreven, zodat dit makkelijk laat zien wat vrijwel de gehele doelgroep vind van de vraag.
Bij een hele rij antwoorden hebben we ook de naam van de interviewer gehangen, puur voor de overzichtelijkheid.
Zie hieronder de foto van onze Affinity Map.

Vraag & Antwoord

Klik hier voor de video van dit interview.

Wanneer luister jij het vaakst muziek? (Waarom)
Als ik onderweg ben, omdat ik dan niets te doen heb. Ook tijdens het leren. Meestal als ik iets aan het doen ben maar het te stil is, dan wil ik die stilte doorbreken.

Op welk platform luister jij vaak muziek? (Waarom)
Spotify. Dat vind ik het makkelijkste. Alle nummers staan erop, geen reclame, eigen playlists, etc. YouTube heeft veel reclame, daarom Spotify.

Op welk device luister jij het vaakst muziek? (Waarom)
Mijn telefoon, want die heb ik altijd bij me.

Wat voor genre spreekt je aan? (Waarom)
Veel; Oude muziek vanuit de 80’s, of echt de muziek van nu (Rap, HipHop). Hoelang luister je ongeveer muziek op een dag? Zo’n 1,5 uur per dag.

Luister je liever muziek met het bekijken van een videoclip of zonder videoclip? (Waarom)
Zonder, want dan kan je ook nog iets tussendoor doen. Kijk eigenlijk nooit de videoclip.

Moet de desbetreffende artiest er goed uitzien? (Waarom)
Nee hoor, als de muziek maar gewoon goed is.

Speelt voor jou branding van een artiest een belangrijke rol? (Waarom)
Nee eigenlijk niet. Als ik een artiest leuk vind hoeft er niet veel omheen te zitten. Als ik de muziek niet leuk vind ga ik het niet luisteren en boeit het me eigenlijk niet zo veel.

Wat zou je op het gebied van branding bij een artiest belangrijk vinden?
Social media het meest, omdat de meeste mensen tegenwoordig op Instagram en Snapchat zitten. Een poster deed je vroeger, kan me niet voorstellen dat je daar nog iets aan hebt. Een website zou ik nog wel kunnen bezoeken voor achtergrondinformatie voor de artiest zelf.

Waar wil jij het liefst informatie over een artiest willen vinden? (Waarom)
Handig als je een website hebt. Een website is betrouwbaarder dan een social media account. Een website zou ik dan ook eerder gebruiken om te kijken of die persoon wel echt is of niet.

analysis.jpg

Feedback

Toen we de opdracht hadden ingeleverd, hadden we een slechtere kwaliteit foto gemaakt. Het is erg lastig om zo'n groot canvas op één foto te zetten. Doordat de kwaliteit niet al te best was, was de foto in eerste instantie niet leesbaar. Dit hebben we via een announcement te horen gekregen. Hierna heb ik drie verschillende foto's gemaakt, en die in Photoshop aan elkaar geplakt. Zo was de kwaliteit beter en was de foto leesbaar!

Vooruitgang

Ik heb geleerd hoe mogelijk publiek de weg naar (bijv.) een artiest volgt en wat zij op die weg allemaal tegenkomen aan keuzes. Hier had ik ten eerste eigenlijk nooit echt bij stil gestaan. Daarom vond ik het toch wel erg interessant om me hier verder in te verdiepen, en het was zeker een leuke opdracht. Gewoon omdat je opeens dingen anders gaat zien. Dat soort opdrachten vind ik leuk om te doen, opdrachten waar je echt van gaat nadenken. Al met al een leuke en geslaagde opdracht en zeker een goede techniek om te gebruiken in de proftaak!